Welke golfclub kan je beter gebruiken voor welke afstand?

Welke-golfclub-kan-je-beter-gebruiken-voor-welke-afstand

Deze vraag is ongeveer even oud als de sport zelf. Welke golfclub kan je gebruiken voor welke afstand? Wanneer je ooit een golf les hebt gehad zal je enig gevoel hebben bij bepaalde afstanden, maar als dit niet is blijven plakken of je hebt geen les genoten, dan is het aardig lastig mikken. Omdat we niet met de centimeter de baan over willen lopen, is het handig voor de nieuwe generatie golfers om deze informatie snel te kunnen vinden op hun smartphone. Vandaar dit artikel.

Hoe bepaal ik de afstand naar de vlag?

Alvorens je weet welke golfclub je kan gebruiken voor welke afstand, moet je weten wat de afstand is naar de vlag. Tegenwoordig heb je allemaal handige devices die dit voor je kunnen meten. Er bestaan zelfs apps voor op je smartphone om dit te berekenen. Echter, zoals we al vaker hebben aangehaald, GolfGasten houden graag wat geld over om in het weekend ook nog op stap te gaan. Je zult dus in de baan moeten gaan herkennen hoe ver het nog is naar de vlag. 

Begin van de hole

Je eerste signaal komt bij de afslag aan het begin van de hole. Hier staat normaal gesproken altijd een bord met informatie over de hole. Hierop kan je de vorm van de baan aflezen en hoeveel meter het is van de afslag tot aan de vlag. Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat het een hole is van 130 meter waarbij je recht vooruit kan slaan, dan is het aan te raden om met een ijzer 7 te slaan. Je zult dan al vrij snel op een plek landen waar vandaan je kan gaan putten.

Bord-afslag-golf-afstand

Afstandsmarkering

Wanneer de hole een stuk langer wordt, zeg vanaf een meter of 250-300, dan zal je de bal waarschijnlijk niet in een keer op de green kunnen slaan. In dat geval, zal je dus in de baan moeten opletten op hoever het nog is naar de hole. Je kunt dit zien aan de afstandsmarkering. Afstandsmarkering wordt vaak gepresenteerd in de vorm van bordjes, paaltjes, tegels in de grond of zelfs natuurlijke objecten zoals stenen, langs de fairway. Deze afstandsmarkeringen geven aan hoever het nog is naar de hole. Dit kan je zien langs de fairway, waar de afstandsmarkeringen op de meeste golfbanen aftellen per 50 meter richting de hole. 

Voor jezelf moet je goed opletten tussen welke afstandsmarkeringen je staat op het moment dat je gaat slaan. Sta je bijvoorbeeld tussen de 150 en 200 meter afstandsmarkering, dan moet je voor jezelf inschatten dat je op de plek van jou bal nog ongeveer 170 of misschien 180 meter zult hebben tot de hole. Afhankelijk van de ligging van jouw bal tussen de afstandsmarkeringen.

Slaan met een driver, een houten of een hybride golfclub

Driver-hybride-houten-kiezen

Wanneer je begrijpt welke golfclub je kan gebruiken voor welke afstand, dan zal je ook begrijpen wanneer je wel of niet zal slaan met een driver, een houten of een hybride club. Om mee te beginnen, worden houten clubs ook wel fairway woods genoemd en hybride clubs noemt men ook wel rescue woods. Zowel de fairway- als de rescue woods kunnen gebruikt worden in de baan om mee te slaan. Een driver daarentegen, gebruik je alleen maar om mee af te slaan.

Drivers

Hier zie je een afbeelding van een driver. Deze gebruik je dus bij het afslaan om zover mogelijk mee te slaan. Wanneer je een Par-3 baan gaat lopen kun je deze club thuis laten. Wanneer je echter op banen gaat spelen met holes boven de 250 meter dan komt de driver zeker van pas. Deze gebruik je om een golfbal te slaan die hoog opgeteed is. Lees hier meer over “opteeen“. Vaak ga je deze golfclub pas gebruiken bij een hogere handicap.

Houten-golf-club

Houten golfclubs

Links zie je een afbeelding van een houten club en rechts van een hybride club. Er zijn drie soorten houten clubs, namelijk een houten 3, een houten 5 en een houten 7. Deze selecteer je op basis van de afstand. Hoe lager het nummer op de club, hoe verder je er mee kan slaan. Tussen de 145 en 200 meter kan je gebruik maken van een houten golfclub. 

Hybride golfclubs

Een hybride heeft zes soorten, namelijk hybride 1 tot en met hybride 6. Deze hybride clubs kan je gebruiken op een afstand tussen de 125 en 200 meter. Hiermee is deze hybride golfclub dus vergelijkbaar met de houten. Echter, er is een groot verschil. De hybride clubs hebben namelijk meer graden op het clubblad dan houten clubs, wat betekent dat de bal hoger (of minder vlak) zal gaan wanneer je slaat met een hybride club dan met een houten club. Het voordeel hiervan is dat je in vergelijking met een houten, beter kan afslaan met hybride. Daarnaast kan je de bal ook gemakkelijker uit de rough slaan. 

Hybride-golf-club

Wat is het verschil tussen alle ijzer golfclubs?

Je hebt drie soorten ijzer golfclubs en dan heb je ook nog wedges. Laten we beginnen met de ijzer golfclubs. De drie soorten ijzer golfclubs zijn: lang ijzer, midden ijzer en kort ijzer. Je kan de simpele stelregel aanhouden: hoe langer de ijzer, hoe lager het nummer. En hoe lager het nummer, hoe verder je kan slaan. Net zoals bij de houten en hybride golfclubs.

ijzer-golf-club

Ijzers

Een ijzer ziet er qua blad ongeveer zo uit als de afbeelding hier links. In de categorie lang ijzer heb je ijzer 1, 2, 3 en 4. Ijzer 1 en 2 zie je niet zo heel vaak voorkomen in de gemiddelde golftas. Een ijzer 3 is de eerste ijzer optie die je pakt om een lange afstand mee te slaan, na een hybride of houten golfclub. Een ijzer 3 slaat gemiddeld 170 meter ver. In de categorie midden ijzer heb je ijzer 5, 6 en 7. Dit zijn zeer gangbare ijzers. 

Met name de ijzer 7, deze wordt vaak aangeduid als de meest algemene club, waar je ook het meest mee zou moeten slaan. Met een ijzer 7 kan je gemiddeld 130 meter slaan. Als laatst heb je nog de kort ijzers. Dit zijn ijzer 8 en 9. Deze hebben aanzienlijk meer graden in het blad liggen dan andere ijzers. Daarom kunnen deze goed ingezet worden om hoger mee te slaan, en dus zelfs al gebruikt worden om mee te pitchen.

Wedges

Naast ijzers heb je ook nog wedges. Er zijn vier golfclubs in de categorie wedges. Dit zijn de Pitching wedge W, Gap wedge, Sand wedge en de Lob wedge. De belangrijkste om hiervan te onthouden zijn de Pitching wedge, ook wel bekend als de “P”, en de Sand wedge, die beter bekend staat als de “S”. De P wordt gebruikt om mee te pitchen, wat gemiddeld op zo’n 80 tot 100 meter van de hole gebeurt. De S gebruik je in twee omstandigheden. Ten eerste gebruik je deze als je een golfbal in de bunker hebt geslagen. Ten tweede gebruik je de S golfclub om mee te chippen. Chippen gebeurt meestal tussen de 65 tot 80 meter voor een volle chip, maar kan ook gebruikt worden om de green heen als laatste slag voordat je gaat putten. 

Vanaf waar mag je putten?

Sommige zullen zeggen dat je al mag putten voordat je normaal gesproken zou gaan chippen. Anderen putten principieel pas wanneer zij met de bal op de green liggen. Vanaf waar je mag putten is dan ook meer een kwestie van iemands gevoel, talent en/of kunde voor het spel. Echter is de putter eigenlijk bedoelt om te gebruiken enkel en alleen op de green. We raden dit al helemaal aan in de winter, want het gras heeft dan een ander effect op de bal dan in de zomer. Lees hier meer over in ons artikel over golfen in de winter. Ga het in ieder geval allemaal niet overdenken voordat je de yips krijgt. 

welke club kies je voor bij welke afstand

De uiteindelijke golfclub die je zult gaan gebruiken voor een bepaalde afstand naar de hole is dus afhankelijk van de soort hole waar je op loopt, je afstand naar de vlag, je techniek en ook wel een klein beetje je eigen kennis van hoe ver je kan slaan. Hieronder staan de afstanden die je gemiddeld kan slaan per golfclub voor mannen. Voor vrouwen liggen deze gemiddeldes wat lager. Golfaanbieder.nl gaat ook dieper in op de afstanden voor vrouwen, wij hebben hiervan helaas geen statistieken.

welke-golf-club-welke-afstand

Gebruik deze tabel als een handvat om de juiste club te selecteren. Maar welke golfclub je uiteindelijk het beste kan gebruiken voor welke afstand ligt toch voornamelijk aan jezelf. Kijk voor nieuwe golfclubs eens bij Jumbo Golf zodat je een mooie set online kunt bestellen. Mocht je vragen hebben over het kiezen van goede clubs of willen weten hoe je jezelf hierop kunt trainen? Neem dan gerust contact met GolfGasten op om hier meer over te leren. Stuur een appje of een email en we helpen je met jouw clubkeuze. Welke club zou je nodig hebben voor een hole-in-one?

gerelateerde artikelen
Blijf op de hoogte

Voordelig golfen mogelijk gemaakt voor de nieuwe generatie. Golfen is niet meer voor de elite, golfen is voor iedereen. Goed spul voor een goede prijs, verteld met een goed verhaal. Dat is waar wij voor staan. Leer ons kennen en volg ons op Instagram en ontdek dikke content voor golfgasten zoals jij.