Wat is belangrijk als je gaat golfen in de winter?

Waar-is-belangrijk-als-je-gaat-golfen-in-de-winter?

Golfen in de winter. Voor de een is het verschrikkelijk, want die noemt zichzelf “een mooi weer-golfer”, voor de ander is het fantastisch. De echte liefhebber gaat door weer en wind de baan op en schroomt niet om ten strijde te trekken op een maagdelijk witte fairway. Op Golf.nl lazen wij: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte golfers.” Dit artikel zet uit een waar je allemaal over na moet denken wanneer je gaat golfen in de winter. Dus pak een goede kop Glühwein en ga er lekker voor zitten.

Goed voorbereiden is belangrijk wanneer je gaat wintergolfen

Kleding

Zorg dat je goed voorbereid te werk gaat wanneer je besluit om te gaan golfen in de winter. Wees niet te optimistisch wanneer er een zonnetje blakert aan de hemel, het kan nog steeds ijskoud zijn. Zoals je moeder waarschijnlijk al zei, kleed jezelf daarom goed aan. Je kan beter teveel lagen aan kleding dragen dan te weinig, je kan altijd nog wat uittrekken in de baan. Thermo-kleding kan een goede optie zijn om te dragen onder je normale kleren. Zo kan je er nog steeds strak uit zien op de baan, terwijl je ondertussen geen last hebt van de temperatuur.

Goede-voorbereiding-golfen-in-de-winter

Handen

Dan is het nog belangrijk om je uiteindes te bedekken! Dit begint met handschoenen. De hockeyers onder ons zullen het gevoel herkennen. Dat pijnlijke gevoel wanneer je een bal slaat bij een koude temperatuur. Advies hiervoor is om een paar keer met je armen rond te zwaaien, zodat je de doorbloeding stimuleert. Daarnaast kan het geen kwaad om dus handschoenen te dragen, deze zullen al snel de pijn dempen. Verder is het lekker om een paar stevige golfsokken te dragen, zodat je geen koude voeten krijgt. 

Voeten

Als je erg veel last hebt van koude voeten, kan je natuurlijk ook gewoon een paar skisokken aantrekken. Niemand zal daar iets van zeggen wanneer je gaat golfen in de winter. Het laatste uiteinde wat je nog moet bedekken is je hoofd. Daarom adviseren wij om een lekkere muts op je hoofd te zetten, zodat je geen koud koppie krijgt tijdens het lopen.

Mentale en fysieke voorbereiding

Als je warmpjes gekleed bent, zorg er vervolgens voor dat je mentaal en fysiek voorbereid bent om de baan op te gaan. Als je het normaal niet doet, doe je er verstandig aan wanneer je gaat golfen in de winter om een goede warming-up te doen voor lichaam en geest. Lichamelijk betekent dit dat wat rek en strek werk om mee te beginnen, zoals wat schouderrotaties waarbij je je club in je nek houdt zoals hier is afgebeeld. Vervolgens is het goed om jezelf wat warm te draaien door een aantal ballen te slaan op de drivingrange. Het is belangrijk dat je na deze warming up niet al teveel stil gaat staan tijdens het golfen, maar probeer te blijven bewegen door bijvoorbeeld wat te wandelen.

Mentale-en-fysieke-voorbereiding-golf-winter

Mentaal gezien kan je jezelf voorbereiden door je verwachtingen wat aan te passen. Je kan je voorstellen dat het op een prachtige zonnige zomerdag al snel allemaal mee zit en je vanzelf in een goede flow komt. Met dezelfde gedachte kan het ook snel tegen zitten wanneer je in de kou loopt en je raakt de bal een keer wat minder, dat het gevoelsmatig ook allemaal tegen gaat zitten. Zorg daarom dat je zonder al te hoge verwachtingen gaat beginnen, dan kan het alleen maar meevallen. Speel met een gekleurde bal! Deze zal je sneller kunnen vinden, wat je een hoop energie scheelt.

Neem de juiste ballen mee wanneer je in de winter de golfbaan opgaat

gekleurde-golf-bal-winter

Die grote zak met 100 witte lakeballs komt toch iets minder van pas wanneer je gaat golfen in de winter. Of in ieder geval, wanneer de fairway wit is van de sneeuw of de vorst. Het helpt dan om met gekleurde ballen te spelen, aangezien deze beter opvallen dan de standaard witte ballen. Onze voorkeur gaat uit naar gele, oranje of roze ballen. Je kan steeds meer premium ballen vinden in een bepaalde kleur, die vaak zo fel worden gemaakt dat je ze op grote afstand nog kan zien liggen. 

Los van het kleurtje kan je op nog een factor letten in de winter op de baan. Het is namelijk gunstiger om te spelen met een zachtere bal in de winter. Dit is niet alleen prettiger voor je handen, maar de bal zal ook verder gaan dan een hardere bal. Dit komt omdat de kou weerstand geeft aan de bal, waardoor deze minder ver geslagen zal kunnen worden. Voor gekleurde ballen kan je eens kijken bij Jumbo Golf. Je kunt hier tevens ook kijken voor winter tees, welke je nodig zult hebben als je echt de kou gaat trotseren.

putten in de winter

Wanneer er vorst is, dan zijn de fairways bevroren. En wanneer de fairways bevroren zijn, dan heeft dit een vergelijkbare werking als droge fairways. Namelijk, dat de bal veel verder zal rollen dan normaal. Denk hier over na wanneer je gaat aanleggen voor een slag in de keuze van je club. Ook wanneer je gaat putten, zal dit anders zijn dan normaal. In de zomer is het gras korter dan in de winter, wat er voor zorgt dat je harder moet putten in de winter. Het lange gras biedt meer weerstand, dus probeer hier rekening mee te houden wanneer je gaat putten. Je weet zelf ook hoe moeilijk is normaal gesproken, laat staan wanneer je met je wollen mutsje op staat te putten. In de winter zit je al helemaal niet te wachten op de yips.

Deze speciaal geprepareerde greens noemt men ook wel wintergreens. Deze greens vervangen de echte greens, maar dit is alleen maar tijdelijk. De vlag van de hole wordt hier naartoe verplaatst wanneer de nachtvorst hevig is. Golfclubs zelf zijn ook niet blij met dit fenomeen in de winter, maar zullen de greens toch op deze manier moeten inrichten om bepaalbaar te blijven.

putten-golfen-in-de-winter
Maar bovenal: geniet!

Ga gewoon lekker golfen in de winter! Met name in deze periode van quarantaine, je hebt niks beter te doen toch? Neem je beste maat mee op pad, reserveer een flight, en ontdek of jij meer bent dan “een mooi weer-golfer”. Neem een goede kop warme chocomel mee om lekker warm te blijven. Stop niet stiekem wat sterke drank in een veldflesje, want van alcohol krijg je het sneller koud omdat je bloedvaten verwijden. Ontdek in onze store wat wij allemaal aanbieden, zodat jij ten strijde kan trekken als een echte man door te gaan golfen in de winter!

gerelateerde artikelen
Blijf op de hoogte

Voordelig golfen mogelijk gemaakt voor de nieuwe generatie. Golfen is niet meer voor de elite, golfen is voor iedereen. Goed spul voor een goede prijs, verteld met een goed verhaal. Dat is waar wij voor staan. Leer ons kennen en volg ons op Instagram en ontdek dikke content voor golfgasten zoals jij.