Uitleg over je golf handicap: hoe zit het nou eigenlijk?

uitleg-golf-handicap

Wanneer je begint met golfen zal je beginnen op handicap 54. Naarmate je vaker gaat golfen zal je, als het goed is, steeds beter worden in het spel. Als gevolg hiervan heb je steeds minder slagen nodig hebben per hole, wat vervolgens wordt vertaald naar je handicap. Tot zo ver begrijp je het wellicht, maar hoe zit het nou eigenlijk? Dit artikel geeft jou uitleg over je golf handicap.

Het is flauw om te zeggen, maar je golf handicap gaat er niet over waar je zwakke plekken liggen in het spel. Je golf handicap is vrij vertaald eigenlijk je speelsterkte. De simpele uitleg van je golf handicap is dat alle spelers verschillende speelsterktes hebben, die afhankelijk van hun handicap meer of minder slagen mogen gebruiken per hole.

Voor sommigen is hun golf handicap iets om over op te scheppen. Zo denken sommigen dat het stoerder is als je een lagere handicap hebt. Hiervoor gaan ze duikboten of bijvoorbeeld veelvuldig mulligans inzetten. Aan het eind van de dag heb je hier alleen maar jezelf mee, want je mag dus steeds minder slagen per hole gebruiken. Hierdoor moet je constant boven je eigen kunnen presteren.

Hoe bereken je je golf handicap?

De uitleg over het berekenen van je golf handicap gaat verder dan een simpele formule. Je hebt namelijk verschillende soorten handicap die toegepast worden. Laten we beginnen met een korte uitleg over het berekenen van je golf handicap. Stel je bent net begonnen als golfer, dan begin je met handicap 54. Dat betekent dat wanneer je een baan zou gaan lopen van 18 holes, dan mag je 54 slagen boven par lopen. Stel dat je speelt tegen iemand met handicap 20, dan mag je opponent maar 20 slagen boven par lopen. Hierdoor kan ieder niveau handicap tegen elkaar golfen. Zie onze kennisbunker om meer te leren over golf.

Je uiteindelijke handicap wordt berekend op basis van je scores. Hoe beter je scores worden, hoe verder je zal zakken in je handicap. Vanaf 1 maart 2021 is het WHS-systeem bijgewerkt. Voorheen werd dit berekend middels het EGA-systeem. Inhoudelijk is het grote verschil dat je voorheen geen wereldwijde score had, en vanaf nu dus wel. Het systeem werkt nu zo dat je uiteindelijke handicap wordt berekend over je beste acht dag resultaten gemeten over de laatste 20 banen die je hebt gelopen. Meer weten over het nieuwe WHS-systeem, lees dan hier de uitleg van Golf.nl.

Bottom-line betekent het dat je de uitleg over het berekenen van je golf handicap uit je hoofd kunt leren, maar dit gebeurt dus automatisch in je app van Golf.nl. Hierop zit tegenwoordig je GVB (vroeger was dit een pasje) en daarop is je handicap te zien, zodat je overal aantoonbaar kunt maken dat jij mag golfen.

Hoe werkt je golf handicap in de baan?

uitleg-golf-handicap-berekenen

Dit noem je je baanhandicap. Deze vorm van handicap noemen ze ook wel een course handicap. Je course handicap geeft aan hoeveel slagen je mag doen over een baan. Vaak is dit ook een regel, dat je een minimale handicap (van bijvoorbeeld 36) moet hebben om op een bepaalde baan te mogen spelen. Er zit verschil in het niveau van golfbanen, zo dus ook in de coursehandicap per baan. Wanneer je een handicap hebt van 18,7 kan je op de ene baan een coursehandicap krijgen van 19 en op de andere bijvoorbeeld van 21.

Hoe kom je aan een golf handicap?

Je kunt niet zo maar beginnen met golfen. Gelukkig is de sport tegenwoordig wel heel laagdrempelig en kan er zonder moeite een nieuwe generatie toetreden tot deze prachtige sport. Wanneer je begint met fietsen, zal je eerst moeten leren hoe moet blijven zitten en hoe je moet trappen. Als je je balans weet te houden, leer je beetje bij beetje hoe je moet fietsen. Vaak is het dan je vader die je uitleg hoe je dit moet doen.

Met golfen werkt het ongeveer hetzelfde. Je begint altijd met golflessen, die je krijgt van een golf professional. Lessen van je oom of je tante, of van je ouders, zijn niet genoeg om op te mogen voor je GVB. Wanneer je volgens je trainer het spelletje een beetje onder de knie hebt, dan zal je bij de club waar je les hebt vervolgens baanpermissie krijgen. Met baanpermissie heb je dus letterlijk het recht (permissie) om op deze specifieke golfbaan te mogen golfen zonder GVB.

uitleg-golf-handicap-hoe-kom-je-aan

Je volgende stap is dat je opgaat voor je GVB en hiervoor zal je examen moeten doen en je moet ervoor zorgen dat je een handicap behaalt van 54 punten. Hiervoor moet je een zogeheten qualifying kaart gaan spelen met iemand die al een handicap heeft. Dit kan gewoon een vriend zijn of de buurman. Deze kaart dien je vervolgens officieel in te leveren bij de baan waar je gespeeld hebt. Je krijgt een handicap wanneer je 36 stablefordpunten of meer behaald hebt. Vanaf dan heb je een handicap.

Hoe kan je werken aan je handicap?

Oefenen, werken, trainen. Je golf handicap wordt niet zo maar beter, je zult steeds meer punten moeten scoren door steeds minder slagen nodig te hebben boven par. Wanneer je gaat spelen zul je nadat je een baan hebt gelopen je scorekaart gaan inleveren. Vroeger moest je dit doen bij de receptie van het clubhuis, tegenwoordig gaat dit ook via de app van Golf.nl. Hier vul je in op welke baan je hebt gelopen, wie je marker is geweest die dag en hoeveel slagen je over elke hole hebt gedaan.

uitleg-golf-handicap-oefenen

Naarmate je steeds meer gaat spelen, zal je als het goed is ook steeds beter worden. Dit vertaalt zich dan uiteindelijk in je handicap. Voor dat je gaat spelen is het belangrijk dat je het spel goed kent en met het juiste materiaal de baan opgaat. Hiervoor kan je terecht in onze webshop voor voordelige golfartikelen of je kijkt bij Jumbo Golf naar hun assortiment. Waar je ook gaat shoppen, we helpen je graag met het selecteren van bijvoorbeeld de juiste tees of hoe je je voorbereid op bepaalde omstandigheden zoals de winter. Daarnaast hebben we mooie acties wanneer je bij ons je golfballen laat bedrukken. Blijf op de hoogte van ons via onze Instagram of via onze nieuwsbrief.

gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Voordelig golfen mogelijk gemaakt voor de nieuwe generatie. Golfen is niet meer voor de elite, golfen is voor iedereen. Goed spul voor een goede prijs, verteld met een goed verhaal. Dat is waar wij voor staan. Leer ons kennen en volg ons op Instagram en ontdek dikke content voor golfgasten zoals jij.