spiegelei-kennisbunker-golfgasten

spiegelei

Een spiegelei met golfen? Dan moet je vast denken aan een lekkere lunch. Ongetwijfeld zal je een lekkere uitsmijter kunnen bestellen bij je lokale golfclub, maar niks is minder waar in deze context. Binnen golf noemt met een spiegelei ook wel een golfbal die half verzonken is geraakt in de bunker tijdens de landing. Hiermee bedoel we natuurlijk niet onze kennisbunker, maar een zandbunker. Je kan nog net de laatste dimples van je golfbal boven de grond uit zien steken.

In het Engels is een spiegelei geen “fried egg”, maar met golfen beter bekend als een “plugged ball”. Je hebt zelfs de plugged ball rule, die verder gaat dan alleen de zandbunker. Deze regel geeft aan dat wanneer je bal dusdanig is ingeslagen in de grond van de baan, je deze mag optillen, schoonmaken en vervolgens droppen. Dit verloopt zonder straffen, zolang je de bal zo dichtbij mogelijk dropt. Lees niet dichterbij de hole.

Mocht je nou onverhoopt een spiegelei de bunker in hebben geslagen, dan mag je deze niet zomaar optillen. Deze dien je dan te spelen met je sand wedge, wat de gebruikelijke golfclub is in de bunker. Beter bekend als je “S”. Tenzij hij echt onspeelbaar is, zoals je hieronder leert.

Als je toch moet slaan vanuit de bunker, dan komen daar ook een aantal regels bij kijken. Zo mag je ten eerste geen oefenslag doen in de bunker, waar je zand bij raakt. Ten tweede mag je golfclub het zand niet raken voordat je aanhaalt voor je swing. Als laatste mag je niks natuurlijks verwijderen uit de bunker, zoals bijvoorbeeld blaadjes of kastanjes. Voor meer instructies zie onderstaand filmpje.

Hopelijk begrijp je nu beter wat een spiegelei is en kan je hier nu gepast mee omgaan op de golfbaan. Wil je meer leren over golf? Check dan eens onze lijst met golf begrippen. Om meer golf kennis op te doen kan je verder scrollen door onze kennisbunker. Veel plezier in de baan!

spiegelei