Shank

De shank. Misschien wel een van de meest gevreesde woorden uit de golfterminologie. Een shank gebeurt meestal wanneer je te hard wilt slaan, of je handen teveel beweegt tijdens de beweging, of je houding is gewoonweg verkeerd. Wat gebeurt er dan? Bij een shank wordt de golfbal geraakt op de hosel, dat is het overgangsgebied tussen het slagvlak van je club en de stok. Op deze pagina leer je wat een shank is bij golf en wat je eraan kan doen.

Dit leidt er toe dat de bal met een effect naar rechts vertrekt (wanneer je rechtshandig bent, dus links is andersom). De balvlucht blijft vaak vlak en hij vliegt niet ver weg. De slag wordt bij een shank vaak te veel van buiten naar binnen geslagen in plaats van een soepele beweging. Dit is wederom bewijs van het belang van een goede houding en techniek wanneer je gaat golfen. Een geslagen shank herken je achteraf vaak terug in je scorekaart op Golf.nl

Helaas zal dit wel eens vaker gebeuren dan een keer. Dit heeft niks te maken met de keuze van je club, maar is een foutje in je techniek. Daarom geven we graag een aantal tips die je kunt gebruiken om zo min mogelijk shanks te slaan tijdens het golfen:

  1. Ga niet te ver weg staan van de golfbal. Oefen eens met twee verschillende ballen tegelijk: een bal op normale hoogte en eentje verder. Herhaal dit een aantal keer en je voelt wat beter werkt.
  2. Probeer bewust te slaan met “de tweede helft” van je clubblad. Daarmee bedoelen we de helft van het clubblad die niet aan dezelfde kant zit als de stok van je club. Oefen hiermee een aantal keer op de driving range.
  3. Probeer je te focussen op het raken van de tee en/of golfbal. Wanneer je straks naar beneden blijft kijken en pas opkijkt wanneer je de bal hebt geslagen, verklein je de kans dat je een shank slaat.

Aan de zoekresultaten op YouTube te zien is “shank golf” een veel voorkomende zoekterm, en dan met name hoe je dit moet voorkomen dan wel genezen. Het dus is helemaal niet erg als je tijdens het golfen af en toe per ongeluk je bal “shankt”. 

Hopelijk begrijp je nu beter wat een shank is en kan je deze nu voorkomen in de baan. Wil je meer leren over golf? Check dan eens onze lijst met golfbegrippen. Om meer golf kennis op te doen kan je verder scrollen door onze kennisbunker. Veel plezier in de baan!