Hoe sla je een hole-in-one? De Top 10 hole-in-ones ooit geslagen

hole-in-one-banner-golfgasten

Een hole-in-one slaan. Dat is iets wat we allemaal wel een keer zouden willen in ons leven. En dan het liefste wanneer je met je beste maten aan het golfen bent. Anders gaan ze nooit geloven dat je een hole-in-one hebt geslagen. Krijg je dit voor elkaar, dan kunnen je maten op zijn minst de rest van je resterende leven je caddie spelen en je clubs dragen. Eeuwige roem is dan op zijn plaats.

Inhoudsopgave

Het gevoel bij het slaan van een hole-in-one

Wij hebben het gevoel nog nooit ervaren. Als we het mogen geloven van ervaringsdeskundigen die ooit dat kleine golfballetje van een hele lange afstand in  een keer in dat minuscule gaatje bij de vlag hebben geslagen. Dan is het te vergelijken met een spits die de winnende goal maakt in de Champions League finale. Of met een wielrenner die in Parijs de overwinning van de Tour de France weet binnen te slepen. En wat denk je wanneer je een 9-darter weet te gooien in een dartwedstrijd. Ook misschien juist wel dat ene moment dat je die ene mooie dame in de kroeg na al je inzet en moeite weet te versieren.

Andere ervaringsdeskundigen zeggen ook wel dat een hole-in-one leuk is totdat je in het clubhuis aankomt, want bij de meeste clubs moet je vervolgens een rondje geven aan alle aanwezige leden op dat moment. Desalniettemin zouden we maar al te graag een keer dat gevoel ervaren.

De statistieken omtrent de hole-in-one

Net zoals dat wij de Ball-of-Fame hebben, heeft het bedrijf Bols de Wall-of-Fame voor mensen die een hole-in-one hebben geslagen. In deze Wall-of-Fame staan 23.118 geslagen hole-in-ones geregistreerd op het moment van schrijven (25-03-2021). De eerste geregisterde hole-in-one in dit overzicht dateert alweer uit 1930. Dat betekent dus dat er gemiddeld 286 hole-in-ones geslagen worden. Of eigenlijk beter gezegd, geregistreerd in dit overzicht, aangezien hier met name Nederlandse golfers in staan. Vermoedelijk komt dit door de Nederlandse origine van het bedrijf Bols.

Rekenvoorbeeld voor de amateurs

kans-op-hole-in-one-golfgasten

De rekenkundige geleerden hebben hun rekenmachines erbij gepakt om te berekenen hoe groot de kans is dat je een hole-in-one zou slaan. Zij geven aan dat de gemiddelde amateur er ongeveer 12.700 slagen voor nodig heeft om een hole-in-one te slaan. In andere woorden, dat is een kans van 1 op 12.700! Laten we dat omzetten in een rekensom.

Zeg dat je alleen maar 18-holes banen gaat golfen, dus elke keer dat je gaat heb je 18 kansen om een hole-in-one te slaan. We vermenigvuldigen 18 holes met 52 weken, wat betekent dat je op een jaar tijd 936 kansen hebt. Wanneer je dus wekelijks minimaal een keer 18 holes zou gaan golfen. Wanneer je 12.700 benodigde slagen deelt door 936 kansen om dit te doen per jaar, kom je uit op een totaal van 13,57. Afgerond naar boven zou dit statistisch gezien dus betekenen dat wanneer je 14 jaar lang elke week 18-holes gaat golfen, dat je dan wel eens een hole-in-one zou moeten slaan. Wij wensen je hiermee een prettige wedstrijd.

Rekenvoorbeeld voor de professionals

Als we dit rekenvoorbeeld aanhouden, zou je de kans kunnen vergroten door pro te worden. Om pro te worden zal je wellicht nog meer moeten golfen dan 18 holes per week. Toch verkleint de kans voor een golfprofessional om een hole-in-one te slaan tot 1 op 3720. Wanneer je dan dezelfde rekenmethode aanhoudt als hierboven, en 3720 deelt door 936, kom je afgerond uit op 4 jaar. Dus als je snel een hole-in-one wilt slaan, adviseren wij je om golf pro te worden. Of om misschien je doelstelling aan te passen naar het louter sturen op je handicap, in plaats van hopen op een mirakel.

john-rahm-hole-in-one-golfgasten

Wat krijg je als je een hole-in-one slaat?

bmw-hole-in-one

Zoals al eerder aangegeven, eeuwige roem. En de rekening, voor het betalen van een rondje aan alle aanwezige leden in het clubhuis op dat moment, zoals het de etiquette betaamt. Echter, wanneer je in een (groot) toernooi meedoet zijn er vaak mooie prijzen weggelegd voor de gelukkigen die een hole-in-one weten te slaan. Denk bijvoorbeeld aan mooie geldprijzen of dikke auto’s. Een mooi voorbeeld hiervan was in 2016, toen Rickie Ramsay een hole-in-one sloeg tijdens het Duitse toernooi BMW International Open, waarbij hij een auto van het gelijknamige merk cadeau kreeg ter waarde van 170k. Dan rijdt je toch net even wat lekkerder naar huis dan na een middagje in de stortende regen waarbij je je handicap hebt verprutst op een pitch- en puttbaan.

Hoe sla je een hole-in-one?

Zeg het maar. Als jij het weet, weten wij het ook. Golf.nl schrijft hierover in gesprek met Cees Dorrestein dat het toch nog altijd aankomt op geluk. De beste man weet waar hij het over heeft, want hij is een recordhouder op het gebied van hole-in-ones door er maar eens liefst 14 te hebben geslagen in zijn gehele golf carrière. Hij geeft twee tips om “je geluk mee te vergroten”. De eerste tip klinkt vrij logisch, namelijk dat je altijd op de vlag moet mikken. De tweede tip is om een golfclub te selecteren voor je slag waarmee je eerder te ver dan te kort slaat, want als je slag te kort is gaat de bal er sowieso niet in. Hopelijk helpen deze “Cruyffiaanse” filosofieën je om de kans te vergroten dat het je ooit in je leven zal gaan lukken om dat kleine balletje in een keer van de tee af die kleine hole in te slaan.

De Top 10 hole-in-ones

Helaas kunnen wij je ook geen eenduidige methode kiezen waarmee jij morgen naar de plaatselijke kunt gaan om even een hole-in-one te meppen. Wel kunnen we je inspireren met deze top 10 hole-in-ones waarmee jij ongestoord kunt genieten van tien van de grootste momenten in onze prachtige golfsport. Dus maak het jezelf gemakkelijk en geniet van deze top 10.

1. Over het water

In 2020, tijdens een oefenrondje voor het gerenommeerde toernooi The Masters in de Verenigde Staten dacht de Spanjaard John Rahm het eens anders te proberen dan anders. Op de Augusta National Golfclub sloeg deze pro wel een hele bijzondere hole-in-one door de bal vanaf zijn afslag te laten stuiteren over het water waarna de bal perfect de hole in weet te rollen. Kan jij dit ook?

2. De vloer is lava voor een Porsche

Net als vroeger bij het spelletje “de vloer is lava” wordt de grond hier niet aangeraakt. Professional Marcel Siem rijdt naar huis in een dikke Porsche Panamera doordat hij een prachtige hole-in-one slaat die direct uit de lucht in het gaatje weet te belanden. Hoe lekker is het dat je jezelf al de koning op aarde prijst door de bal in een keer vanaf de tee in de hole te meppen? En vervolgens ook nog eens in zo’n dikke bak je eigen oprit weet op te leuken?

3. 11-jarige doet het even voor bij Tiger Woods

Er zijn niet veel stoerdere mannetjes van een jaar of 11 dan deze. Wanneer levende legende Tiger Woods staat te kijken naar deze jongeman wanneer hij aanhaalt voor zijn swing, ziet hij voor zijn eigen ogen de bal vanaf de tee landen op de green en vallen in het kleine gaatje. Wat een timing!

4. Als je denkt dat je moet gaan chippen

Deze hole-in-one kent geen naam nog blaam, maar wat een mooie in dit lijstje van hole-in-ones. De golfer in dit filmpje is waarschijnlijk zijn S al aan het zoeken, terwijl hij in de richting van de bal loopt. Vervolgens blijkt de bal helemaal nog niet zo stil op zijn plek te liggen als men dacht, en zie hier het resultaat van deze eigenwijze golfbal:

5. Tiger doet het even voor

Op de Phoenix Open laat golflegende Tiger Woods het publiek volledig uit zijn dak gaan door een hole-in-one te slaan richting het prachtige aanblik van de bergen. De meester doet het even voor. Dit is een van de 20 hole-in-ones die Tiger Woods in zijn professionele golf carrière heeft geslagen. 19 van de 20 keer dat hij de bal in keer in de hole wist te slaan, waren voordat Tiger de leeftijd van 26 had bereikt.

6. Niet met brute kracht maar met souplesse

Deze hole-in-one is niet de meest spectaculaire van dit lijstje, maar alsnog wel een prachtexemplaar. Je ziet hier de favoriet van GolfGasten aan het werk, namelijk Bryson DeChambeau die bekend staat om zijn brute, misschien wel bijna lompe, kracht waarbij hij zijn ballen slaat. Zie dit ook wel in de uitleg van de dogleg in onze kennisbunker. In dit filmpje laat hij zien ook rustig met souplesse het gaatje te weten te vinden.

7. Niet alleen echte golfers kunnen een hole-in-one slaan

Hier zie je Luke Hudson, die beter bekend is als pitcher uit de MLB competitie dan van de golfsport. Hij speelt op hole 7 van de wereldberoemde baan Pebble Beach. De bal wordt voorbij de vlag geslagen maar rolt vervolgens weer heerlijk terug het gaatje in. Zou Luke deze bal ook met “zijn pitcher” hebben geslagen?

8. Op de blote voetjes

John Daly, misschien wel het kleurrijkste figuur allertijden in de golfsport. Deze man heeft meerdere hole-in-ones geslagen in zijn golf carrière, maar deze is toch wel heel bijzonder. John Daly kon afslaan met een peuk in zijn mond en stond bekend om de uitspraak “spieren kan je alleen maar verrekken, dus je kan beter vet hebben”. Hier toont ie wederom wat voor bijzonder persoon hij is door doodleuk een hole-in-one te slaan op zijn blote voeten.

9. Soms moet het een beetje meezitten

James Kingston heeft hier alle geluk van de wereld door de bal zo ongelukkig te raken dat ie gelukkig tegen een boom aankomt. Via deze boom wordt de bal van richting verandert en kan James zichzelf de gelukkigste man van de dag noemen. Bestaat er meer geluk dan dit?

10. Leeftijd kent geen grenzen

Deze meneer genaamd Gus Andreone slaat op zijn oude dag nog eventjes een hole-in-one. Met een leeftijd van 103 jaar is hij de oudste persoon ooit die een hole-in-one weet te slaan. De beste man sloeg zijn eerste hole-in-one al in 1939, waarna er nog 7 volgden in de rest van zijn leven.

Samenvatting: Hoe sla je een hole-in-one? De Top 10 hole-in-ones ooit geslagen

Het gevoel bij het slaan van een hole-in-one is magisch en is ongeëvenaard. Na een zorgvuldige berekening hebben we mogen concluderen dat een amateur er 14 jaar over zou moeten doen om een hole-in-one te slaan, maar dan moet ie wel elke week minimaal 18 holes lopen.  Wanneer je pro bent is de kans veel groter dat je een keer een hole-in-one slaat volgens de statistieken. Het leuke is dat je er dan ook nog een keer wordt beloond met een mooie prijs, zoals een auto.

Er is geen perfecte tip over hoe je een hole-in-one zou moeten slaan. Zolang je maar op de vlag mikt en een club hebt die ver genoeg slaat, dan kom je een heel eind. We hebben gezien dat er duizenden mensen zijn die een hole-in-one hebben geslagen, maar er zijn ook oneindig veel verschillende manieren waarop je een hole-in-one zou kunnen slaan. We hebben gezien dat leeftijd niks uitmaakt, aangezien ze van 11 jaar oud tot 103 jaar oud de ballen gewoon in een keer weten af te maken.

Dus wat moet je doen?

Aan het eind van de dag blijkt wel dat alle factoren mee moeten zitten. Van tee tot hole. De wind van links of rechts. Een boompje of water als hindernis. Of misschien wel met het goede been uit bed gestapt. Wie zal het zeggen? Wij weten wel dat het allemaal begint bij jezelf en bij een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding begint bij GolfGasten. Dus duik in onze kennisbunker en leer onze lijst met golfbegrippen uit je hoofd. Koop de juiste spullen in onze webshop en ga aan de slag op de baan. Geluk dwing je af, dus die hole-in-one komt vanzelf.

gerelateerde artikelen
Blijf op de hoogte

Voordelig golfen mogelijk gemaakt voor de nieuwe generatie. Golfen is niet meer voor de elite, golfen is voor iedereen. Goed spul voor een goede prijs, verteld met een goed verhaal. Dat is waar wij voor staan. Leer ons kennen en volg ons op Instagram en ontdek dikke content voor golfgasten zoals jij.