De drie verschillen tussen golf tees

drie verschillende soorten golftees

Golf tees zijn er in verschillende soorten en maten. Wellicht ben je zelf al eens in een golfwinkel geweest of heb je jezelf goed verdiept op het internet. Het zal je dan zijn opgevallen wat voor kleurrijke verzamelingen aan tees er wel niet zijn. Maak het iets uit welke tee je uiteindelijk kiest? En hoe selecteer je de tees die jij nodig hebt? Dit artikel vertelt je meer over het verschil in golf tees en hoe dit effect heeft op jouw spel.

Wanneer gebruik je een golf tee?

Een golf tee is simpel gezegd een soort stokje wat je in de grond kan steken om je bal van af te slaan. Dit pinnetje is herkenbaar aan zijn opvallende kleuren en noem je dus een tee. Je gebruikt een tee bij de afslag aan het begin van iedere hole. Het moment dat je de tee in de grond steekt voor de afslag, noem je ook wel opteeen (lees: op-tie-uhn). Hoeveel verschil in golf tees kan er dan zijn? Eerst geven we graag wat achtergrondinformatie.

Het doel van het gebruik van een tee is dat je hoger boven de grond kunt afslaan waardoor het gemakkelijker is om de bal op de juiste manier te raken. Je zal op deze manier minder weerstand ervaren dan wanneer je de bal zou afslaan van de grond. Hoe diep je de tee vervolgens in de grond steekt is afhankelijk van welke club je gaat gebruiken om af te slaan, wat weer afhankelijk is van de afstand die je moet slaan in de hole.

golf-tee-afslag

Let wel, je gebruikt een golf tee dus enkel en alleen bij de afslag aan het begin van een hole. Logischerwijs pak je normaal gesproken je bal ook niet zonder gegronde reden op van de grond in de baan. Laat staan dat je er voor kiest om in de baan nogmaals te gaan opteeen. Overigens is dit anders in de winter, dan zijn er tijden dat de baan er zo slecht bij ligt, dat je steeds opnieuw zal moeten opteeen. 

waarvan worden golf tees gemaakt?

verschil-golf-tees-materiaal

Om mee te beginnen zijn er twee materiaaltypes die zorgen voor een verschil in golf tees waar de meeste golfers uitkiezen. Dat zijn kunststof en hout. Van vroeger uit is hout de meest gekozen optie, maar als je je vader vraagt waarom is zijn reden waarschijnlijk “omdat het altijd al zo is.” Vandaag de dag heb je ook plastic tees. Deze zijn vaak goedkoper en ze zien er ook anders uit.

Het probleem met kunststof tees is dat je nog wel eens vergeet om je tee op te rapen na het slaan van de golfbal, waardoor deze in de grasmaaier terecht komt. Ook is duurzaamheid een steeds relevanter onderwerp, wat houten tees ook favoriet maakt boven de kunststof tees. Als oplossing hiervoor heb je tegenwoordig ook duurzamere tees gemaakt van bijvoorbeeld bamboe.

De verschillen tussen houten en kunststof golf tees

In dit artikel zetten we drie verschillende tees uiteen. Als je gaat zoeken zullen er meerdere type golf tees zijn. Hier benadrukken wij de houten, graduated en lignum golf tees.

Een van de grootste verschillen tussen houten en kunststof golf tees is de manier waarop ze zijn opgebouwd. Om het even simpel te schetsen, een houten tee is “what you see is what you get.” Een houten stokje waarbij je zelf moeten inschatten hoe diep je hem in de grond duwt. Wat vaak gebeurt is dat je de tee vervolgens kapot slaat. Hiervoor staan dan meestal bakjes naast de afslag, waar je dan je gebroken stukjes tee in kunt doen.

Kunststof tees daarentegen zul je ten eerste niet snel kapot slaan. Hierdoor zal je er langer mee kunnen spelen, wat deze tees ook weer duurzaam maakt op een andere manier. Deze tees, zoals hier afgebeeld, noemt men dan “graduated”. Graduated tees zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en kleuren. Een goed voorbeeld van dit soort graduated tees is de collectie van Masters Golf.

Lignum golf tees

Een ander model kunststof tees, zijn de lignum tees. Deze golf tees zijn eigenlijk voorzien van een soort van streepjes of laagjes. Deze kan je vergelijken qua recht oplopende vorm met de houten tees, maar qua materiaal met de graduated tees. De lijntjes op deze tees helpen je te bepalen hoe diep je de tee in de grond moet steken, afhankelijk met welke club je gaat afslaan voor welke afstand. Lignum golf tees kan je het kopen bij Jumbo Golf.

lignum-golf-tee

Golf tees in de winter

Als je gaat golfen in de winter moet je rekening houden met een aantal zaken, waaronder de voorbereiding van je materiaal. Omdat het nog wel eens wil gebeuren dat je bij de afslag een plag gras uit de grond slaat, zijn er andere tees verzonnen voor de winter. De zogenaamde winter tees zorgen er namelijk voor dat het gras heel blijft. Wanneer er namelijk een stuk uit de grond zou worden geslagen, groeit dat onder de 7 graden Celsius niet meer aan.

Aanschaf juiste tees

Het makkelijkste met golf tees is om gewoon in een keer een of twee grote zakken te kopen, dan kan je er flink tegenaan. Als je dan ook nog eens goed oplet tijdens het afslaan dat je je tee niet vergeet op te rapen, dan zal je jaren met deze zakken kunnen spelen. Voor voordelige houten en graduated tees raden we je aan om te kijken in onze shop. Voor lignum trees recommanderen wij om te kijken bij Jumbo Golf. Mocht je vragen hebben over welke tees het meest geschikt zijn voor jou, neem dan contact met ons op.

gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Voordelig golfen mogelijk gemaakt voor de nieuwe generatie. Golfen is niet meer voor de elite, golfen is voor iedereen. Goed spul voor een goede prijs, verteld met een goed verhaal. Dat is waar wij voor staan. Leer ons kennen en volg ons op Instagram en ontdek dikke content voor golfgasten zoals jij.