Alles wat je moet weten over de green op de golfbaan

green-golfbaan-banner-golfgasten

Het heilige gras. Zo noemt men ook wel de green op de golfbaan. Wanneer je in dit extreem kort gemaaide gras bent gearriveerd, weet je dat je het zo ver hebt gebracht dat je mag gaan putten. Maar wat weet jij verder over de green behalve dat het kort gemaaid is, je er mag putten, en dat er een gaatje in zit met een vlag erin? In dit artikel leer je meer over de regels op de green, hoe de green gemaakt wordt, hoe je de green moet lezen en de mooiste greens die je kan vinden op de mondiale golfbanen. Ja, je leest het goed, letterlijk een artikel waarin je gras ziet groeien.

Inhoudsopgave

De basiskennis die je moet beheersen op de green

Greens zijn onderdeel van een golfbaan. Het oppervlakte bestaat uit gras, wat extreem kort gemaaid is. Wanneer je je liniaal in je golftas zou stoppen, en je zou deze gebruiken om de graslengtes over de verschillende soorten terrein van een golf hole te meten, dan moet het gras op de green overduidelijk het kortst zijn. Hoe mooier de baan, hoe meer de green op een biljartlaken zal lijken.

Verschillende soorten greens

Er zijn drie verschillende soorten greens. Putting greens, chipping greens en de “gewone” greens. Putting greens kennen we ook wel als de oefengreens, waarop je vaak heel veel kleine vlaggetjes zien staan. Elke vlaggetje staat in een verschillende hole, zodat je op de putting green goed kunt oefenen met putten op verschillende afstanden, hoogtes en andere belastende factoren. Een chipping green lijkt op een putting green, maar het idee hiervan is dat je leert hoe je de green moet approachen. In andere woorden, je oefent hier je chip-slag om de bal zo dicht mogelijk bij de hole te leggen. Zo kan je bijvoorbeeld oefenen op een flop shot. Vaak liggen er ook bunkers omheen, zodat je bijvoorbeeld kunt oefenen met het spelen van een spiegelei. In dit artikel focussen we ons op “gewone greens”.

Aan welke regels moet je je houden op de green?

Je hebt genoeg op de putting- en de chipping green gestaan om zeker te weten dat de yips jou geen parten zullen spelen wanneer je gaat putten in de baan. Dus, je besluit de baan in te trekken. Na een aantal slagen kom je uiteindelijk, als het goed is, met je bal op de green terecht. Alhoewel je het aan je golfschoenen niet zult merken, is de stap van de fairway naar de green groter dan je denkt. Op de green gelden namelijk hele andere regels dan op de fairway.

Bij aankomst op de green

Het begint met je aankomst. Wanneer je klaar bent om de green te betreden haal je je putter uit je golftas, je kunt geen andere club gebruiken op de green. Je golftas plaats je vervolgens alvast in de richting van de volgende hole, zodat deze niet in de weg staat. Je plaatst deze zeker niet op de green zelf, want deze is veel te duur om te beschadigen. Daarom gebruik je een pitchfork om eventuele schade bij de landing van je bal te repareren. Dat heet een pitchmark.

Mag je voorwerpen oprapen van de green?

Als je eenmaal gaat putten en er liggen nog natuurlijke voorwerpen in de weg, zoals bijvoorbeeld blaadjes of takjes, dan mag je deze verwijderen. Dit mag niet op de fairway of het gebied daar omheen. Ook mag je op de green zand weghalen. Ook je eigen bal mag opgepakt worden of jij mag de bal van je medespelers oppakken, in geval dat deze in de puttlijn liggen. Met de puttlijn bedoelen we de denkbeeldige lijn die getrokken kan worden tussen de hole en de bal die geputt gaat worden. Wanneer iemand besluit om de bal op te pakken van de green, dan moet de plek waar de bal lag gemarkeerd worden. Je kunt een speciale marker gebruiken, maar ook een fiche of bijvoorbeeld een euromuntje. Wanneer je de bal oppakt kan je deze ook even schoonmaken met je handdoek.

Oefenslag maken voor het putten

Voordat je aanlegt om te putten mag je een oefenslag maken. Vaak leer je op de training om de oefenslag van een putt te maken middels een klokbeweging. Dit is gedemonstreerd in het filmpje hieronder. Stel dat je ongelukkig de bal toch raakt, dus eigenlijk het tegenovergestelde van een airshot, dan telt dit niet als een strafslag. Wel moet je je bal terugleggen naar waar ie vandaan kwam.

Tien seconden regel

Ook geldt bij het putten nog de door ons maar eens even zogenoemde “tien seconden regel”. Dat wil zeggen dat wanneer je je golfbal putt en deze blijft vervolgens op het randje liggen. Dan heeft de bal feitelijk gezien nog 10 seconden om alsnog in het gaatje te vallen, alvorens je je volgende slag moet nemen. Dit kan soms bijzonder gunstig uitvallen, zo ook bij de 4e hole-in-one van onze top 10. Maar, dat was dan geen putt. Als iedereen uiteindelijk geputt heeft dan loop je naar de volgende afslagplaats om je tee in de grond te steken, en pas dan schrijf je de score op van iedereen.

Hoe wordt de green gemaakt?

Met een grasmaaier. Nee, was het maar zo simpel. Een green is niet zo maar gemaakt, ze kosten namelijk erg veel geld. Volgens Golfreiswijzer kost het om en nabij 330 duizend euro om een hole aan te leggen in Nederland. Het grootste deel van deze kosten zitten hem in het verfijnde werk van een green.

Hard en droog

Hoe harder en droger de greens zijn, hoe beter dit is voor de baan. Ze zijn vaak duurzamer, doordat een harder green langer zijn goede status behoudt dan een zachte green. Wat is het verschil voor jou als speler? Hoe zachter de green, hoe sneller de bal stilligt. Of in andere woorden, de stimp is hoger op een hardere baan. De stimp, oftewel de snelheid van de green, kan beter te hoog dan te laag zijn. Zo lang hij maar niet te hoog is, want dan heb je geen lekker puttje meer. Zoals bijvoorbeeld vaak het geval is op wintergreens wanneer je gaat putten.

Eigenlijk is de green heel complex

De green zelf, de apron (ook wel de voorgreen) en omgeving rondom de green noemen greenkeepers ook wel “het greencomplex”. Trouwens, greenkeepers zorgen voor de green. Zij doen de dagelijkse verzorging en het onderhoud van de green en zijn complex, om te zorgen dat het een mooi gebied is om in te putten. Een greenkeeper kan er voor kiezen om het gras rondom de green kort te houden middels kortgeschoren graskuilen, maar in de Verenigde Staten bijvoorbeeld vindt je veelal greens die omgeven zijn door de rough. Hoe korter het gras, hoe makkelijker het is. Veel amateurs kiezen er bij korter gras dan ook al sneller voor om te putten in plaats van chippen wanneer men nog op de voorgreen ligt.

Hoe moet je de green lezen als je gaat putten?

Volgens Golf.nl lopen de meeste lopen de meeste golfbanen omhoog als je vanaf de fairway kijkt, in Nederland in ieder geval. Wij van GolfGasten zijn het daar niet mee eens. Wij vinden dat de meeste golfbanen aflopen als je vanaf de green kijkt. Het is maar net hoe je het bekijkt. Aangezien je richting de hole speelt kijken we voor nu maar even naar de omhoog hellende factor, wat ervoor zorgt dat de bal eerder stopt dan wanneer de greens af zouden lopen.

Zoek een streepje

Er zijn een paar tips waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat putten. Om te beginnen is het makkelijk om een streepje op de bal te zoeken en vaak zit er ook een streepje op je putter. Wanneer je deze op gelijke hoogte houdt voor je pendulebeweging, dan weet je in ieder geval dat je rechtdoor putt. Zo’n streepje kan bijvoorbeeld ook het logo of merk op de bal zijn.

Verken de hele green

Vervolgens helpt het om voor het putten een rondje over de green te lopen zodat je vanuit 360 graden naar je golfbal kunt kijken. Op deze manier kan je een inschatting maken van hoe hellend de green is. Is de green vlak, dan weet je dat je op je normale kracht moet spelen, afhankelijk van de lengte van het gras. Wanneer de green naar beneden helt zul je minder hard moeten putten, en wanneer je naar boven moet putten zul je harder moeten spelen. Wanneer je ziet dat de baan bijvoorbeeld naar beneden helt op links, dan zal je de bal meer op rechts moeten spelen om te corrigeren voor de bocht naar links. En andersom ook uiteraard.

De mooiste greens volgens GolfGasten

We willen je hier een top 5 van mooie greens geven. Aangezien wij als bedrijf zijnde ook pas zijn begonnen tijdens Corona, en niet heel veel jaren daarvoor met golfen, hebben we ze helaas allemaal niet mogen bezoeken. Wij moeten het dus ook maar geloven van de beelden hieronder. 

Deze prachtige baan in Californië is wereldberoemd vanwege zijn schoonheid. Je vindt hier de allermooiste greens waarop je langs het water speelt. Als je hier ooit zou mogen spelen, is dat een droom die uitkomt voor iedere golfer.

Old Course in St. Andrews in Schotland is misschien wel de bekendste golfbaan allertijden. Hier liggen de greens prachtig verspreid in de duinen aan de Noordzee.

De Augusta National Golf Club is megabekend vanwege de Masters. Deze prachtige club is gelegen in Georgia in de Verenigde Staten. Deze club heeft de “Amen Corner”, waar de drie moeilijkste holes van de wereld bij elkaar gelegen zijn.

In Newcastle, niet in Engeland, maar Noord-Ierland, ligt Royal County Down Golf Club. Hier kan je prachtig tussen de bergen doorlopen, iets wat ons als platte Hollanders een onvergetelijke ervaring lijkt.

Bij deze club in Melbourne, Australië, kom je niet zo maar binnen. Dit is een privéclub, maar wat voor eentje! Grappig genoeg is deze club ooit ontstaan als de thuisbasis voor de Canada cup, terwijl deze prachtige club down under is…

Meer leren over golf

De green en de golfbaan, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je meer leren over golfen? Lees dan eens onze lijst met golf begrippen. Om meer golf kennis op te doen kan je verder scrollen door onze kennisbunker. Veel plezier in de baan!

gerelateerde artikelen
Blijf op de hoogte

Voordelig golfen mogelijk gemaakt voor de nieuwe generatie. Golfen is niet meer voor de elite, golfen is voor iedereen. Goed spul voor een goede prijs, verteld met een goed verhaal. Dat is waar wij voor staan. Leer ons kennen en volg ons op Instagram en ontdek dikke content voor golfgasten zoals jij.